Неделна лига Габрово

Правила на турнира

Last updated on март 11th, 2022 at 06:59 pm

Правила на „Аматьорска футболна лига Габрово“

Първенството ще бъде разделено на два полусезона в една календарна година.

Пролетен с начало първата възможна седмица ,края на март, началото на април и есенен първата седмица на септември до изчерпване на мачове по програма последвано със закриване и награждаване.

Предвиден е награден фонд както следва:

1 място -300 лв;

2 място -200 лв;

3 място -100 лв;

Награда за отбор на месеца – стек/каса Бира.

Индивидуални награди и много ваучери.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

1. Минималната възраст за участие е 16 години.

2. Право на участие имат всички отбори, които могат да осигурят минимален брой участници, като няма специални изисквания относно сформирането на отбора.

3. Минималният брой участници в даден отбор е 6 души, а максималният е 16 души.

4. Всеки отбор има право да картотекира до 4 участника под 18 години. Целта на правилото е да се съхрани цeлоста на даден отбор, имайки се в предвид ангажираността на хората, на които им предстоят балове и други подобни мероприятия.

5. Право на участие имат всички хора, които са физически и психически здрави и имат редовна картотека в АФЛ Габрово.

6. В АФЛ Габрово ,нямат право да участват хора, които са картотекирани за участие в „А“ ПФГ или „Б“ ПФГ за съответния сезон. Правилото се отнася за продължителността на целия спортно-състезателен сезон от първенството на АФЛ Габрово, съответно на БФС

ИЗИСКВАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ НА ОТБОР:

1. Задължително е отборът да има име и емблема (лого).

2. Отборът излъчва представител, който изразява мнението на отбора пред другите представители и организаторите.

3. Екипите са задължителни за всеки отбор. Ако има повтарящи се екипи в дадена среща, то фиктивният гост играе с потници (осигурени от организаторите). Задължителни са номера на фланелките.

3.1. – Играчи, които не са в цветовете на отбора си или нямат номер, няма да бъдат допуснати до участие в мача, освен ако няма предварително разрешение от организаторите.

3.2. – Отбор, който няма номера на екипите си няма да бъде допуснат до участие в мача и ще му бъде присъдена служебна загуба, като трябва да заплати цялата сума по разходите за мача. Изключение правят отборите, които имат разрешение от АФЛ Габрово.

4. Всеки отбор се регистрира на страницата на АФЛ Габрово он-лайн на адрес:

Aflgabrovo.com

5. Всички отбори подписват декларация, с подписването на която се съгласяват с правилата на АФЛ Габрово.

6. Всички отбори и играчи подписват „Декларация за освобождаване от отговорност”.

6.1 „Декларацията за освобождаване от отговорност“ Вариант 1/В1/ се попълва лично от всеки един играч. В случаите на непълнолетно лице се попълва същата декларация, но във Вариант 2/В2/ от негов родител или настойник.

6.2 Ако състезател не се е разписал на декларацията и вземе участие в мач на своят отбор, то отбора ще бъде наказан с предупреждение за наказание.

6.3 При повторно неспазване на т.6.2. отборът ще бъде наказан с -3т. От актива му.

7. Всички отбори подписват декларация за платена такса.

8. Играчите нямат право да имат по себе си остри и опасни предмети представляващи опасност за другите играчи.

9. Играе се само с разрешените от управителя на игрището и от АФЛ Габрово обувки (стоножки и къси гумени бутони – до 0.5см.). Няма да бъдат допускани играчи с метални, пластмасови или дълги гумени бутони.

ПРОВЕЖДАНЕ НА СРЕЩИТЕ:

1. Преди началото на мача, посредством жребий, капитаните на отборите избират коя врата ще защитават през първото полувреме. Спечелилият жребия отбор избира врата, а загубилият изпълнява първия начален удар в мача. Отборите застават в центъра на терена в една линия за поздрав и евентуални снимки, след което се поздравяват един друг.

2. Срещите се провеждат в неделя  Изключение правят само мачове за купата, изтеглени или отложени мачове.

3. Играе се 5+1 играчи (5 полеви + вратар).

4. Двата отбора трябва да са на игрището в разрешеният минимален състав (5 души) и определеният час от организаторите.

 Всеки отбор е задължен да излъчи капитан, като той трябва да носи капитанска лента.

5. На терена нямат право да присъстват други хора, освен длъжностните лица от АФЛ Габрово и играчите. Хора, които желаят да снимат трябва да получат специално разрешение от организаторите на турнира.

6. Преди началото на всеки мач делегатът проверява отборите и ако той прецени всички са задължени да представят личните си карти за проверка. Делегатът няма право да задържа личните карти на проверяваните лица.

6.1. Играчи, които нямат лични карти могат да вземат участие, след като бъдат проверени от организаторите на турнира по предоставената преди това информация (снимка ЕГН и др.)

6.2. Делегатът и съдията проверяват екипировката, обувките и за наличие на опасни предмети по играчите.

6.3 Състезател, който има опасни предмети по себе се и не ги свали след указания на длъжностните лица (съдия, делегат и/или организатор), ще бъде наказан с жълт картон.

6.4. Изключение правят предмети, които не могат да бъдат свалени. Съдията, делегатът и организаторите преценяват кои предмети не могат да бъдат свалени.

6.5. Съдията на мача решава кои предмети са опасни и кои не.

6.6. Делегатът има право да не допусне играч в срещата при следните случаи: носи неразрешени от правилника обувки, има различен екип от обявения, няма номер на фланелката, не представя лична карта за проверка, употребил алкохол преди срещата, има опасни предмети по тялото си, носи шапка с козирка (изключение се прави за вратарите).

7. Смените са хокейни, т.е. няма ограничение в броя смени на среща.

8. Смените се извършват в централната зона на терена. Смененият играч трябва да напусне терена и едва тогава новия играч има право да навлезе в терена. Резервните футболисти наблюдават срещата извън рамките на игрището. С цел избягване на провокации и нежелани контузии резервни играчи нямат право да  стоят зад вратите. При наличие на такива играчи, съдията спира срещата до изтеглянето им.

8.1 Смяната на вратар с полеви играч се извършва при спряла игра и след сигнал от съдията.

8.2 При контузен играч, на който се оказва лекарска помощ, автоматично се прави смяна с друг играч, освен ако липсва такъв или отборът не желае да го смени.

9. Срещата се провежда на 2 полувремена по 25 минути, като между тях има 5 минути почивка, както и 5 минути за загряване (или евентуално забавяне) преди срещата.

10. Минималният брой играчи за започване на срещата е 5.

11. При неявяване на отбор, 10 минути след определеният час за започване на срещата, се присъжда служебна победа за другия отбор (5:0) и се отнема една точка от актива му (-1). При неявяване на 2-та отбора им се присъжда нулев актив и им се отнема по една точка (-1)

11.1 Отбор може да отложи среща едностранно само веднъж за полусезона. Но не по късно от два дни преди датата за провеждане на срещата.

12. Отбор, който не се яви на определената среща, заплаща пълната такса за участие във мача плюс таксата и на другият отбор.

13. Тъч се изпълнява с крак от мястото където е излязла топката. 

Тъч се изпълнява от играч от противниковия отбор, когато цялата топка е преминала страничната линия по земя или въздух. Топката се рита с крак. Изпълняващият тъча е поставил единия си крак на страничната линия или на земята извън игрището. Топката трябва да е в неподвижно положение на точката,където е напуснала игрището или на заемята на разстояние не по-голямо от 25 см от тази точка / част от топката трябва да препокрива страничната линия/. При неправилно изпълнение на тъч, то съдията спира игра и тъча трябва да бъде изпълнен повторно.

13.1 При изпълнение на тъч противников играч трябва да е на разстояние не по малко от 2м. От този, който го изпълнява.

13.2 Ако след изпълнение на тъч топката влезе във вратата на противниковия отбор, без да е докосвала никой, гол не се зачита, а се отсъжда удар от вратата.

14. В АФЛ Габрово има преки и непреки свободни удари.

14.1 При изпълнение на пряк/непряк свободен удар е необходимо да се изчака звуков сигнал на съдията, само когато съдията е дал да се разбере, че ще позволи изпълнение единствено след сигнал и/или когато съдията се заеме с построяването стена срещу изпълнението на удара.

14.2 Прекият/Непрекият свободен удар се изпълнява повторно, само ако е изпълнен без сигнал от съдията.

14.3 Стената при изпълнение на свободен удар трябва да е на минимум 5 м от мястото на топката.

15. Дузпа се изпълнява от мястото обозначено на терена, след звуков сигнал от съдията. Ако такова място на терена липсва, дузпата се изпълнява от дъгата на вратарското поле.

16. Ъглов удар се изпълнява от мястото обозначено на терена, като не трябва да има противников играч най-малко на 3 м от мястото на топката.

16.1 Ако липсва дъга за изпълнение на ъглов удар се разрешава топката да бъде поставена на максимум 30 см навътре в терена. Съдията може да върне изпълнението, ако прецени, че разстоянието не е било в разрешените граници.

17. При изпълнение на аут противников играч трябва да бъде на минимум 2 метра от наказателното (вратарско) поле.

17.1 Гол може да бъде отбелязан директно от удар от вратата.

17.2 При отбелязването на гол с ръка на вратаря в игрова ситуация в противниковата врата, голът се зачита.

19. Гол може да бъде отбелязан директно от начален удар без съотборник да е докосвал топката предварително.

20. В АФЛ Габрово шпагатите са забранени.

20.1 Ако шпагатът е с цел спъване на противников играч, извършителят се наказва с червен картон и изгонване от игра без право на смяна за следващите 5мин.

20.2 Ако шпагатът е с цел избиване или овладяване на топката, но се е получило спъване и нарушение, извършителят се наказва с жълт картон.

20.3 Съдията преценява случая и отсъжда какъв е шпагата и дали ще има официално предупреждение.

21. В АФЛ Габрово има авантаж и той се отсъжда по преценка на съдията.

22. В АФЛ Габрово няма засади.

23. Съдията може да отмени свое решение, ако не е дал сигнал играта да бъде подновена.

24. Съдията има право да се допита до делегата при спорни ситуации.

25. Всяко решение на съдията е окончателно.

26. Съдията има право да даде жълт или червен картон при следните случаи.

26.1 Неправомерно влизане или излизане от терена без съдийско съгласие.

26.2 Грубо нарушение.

26.3 Умишлена игра с ръка.

26.4 Неправилна смяна.

26.6 Забавяне на подновяване на играта.

26.7 Оспорване на съдийско решение.

26.8 Неспортменско отношение.

26.9 Симулация.

26.10 Използване на дързък, оскърбителен или обиден език или жестове към съдията, делегата, противников играч или друго длъжностно лице.

26.11 Проява на дискриминация и расизъм.

26.12 Наплюване или опит за наплюване на противников играч или длъжностни лица.

26.13 При удар или опит за удар на противников играч без топка се наказва с червен картон.

26.14 При две или повече нарушения съдията е длъжен да накаже по тежкото от тях.

26.15 Състезатели, картотекирани в АФЛ Габрово могат да бъдат наказвани за неспортменско поведение, независимо дали играят или са дошли да гледат дадена среща, по преценка на АФЛ Габрово.

27. За всичко, което не е описано в правилника на АФЛ Габрово за провеждане на среща, за меродавен се счита правилникът на FIFA за провеждане на футболни срещи.

28. За победа се присъждат 3 точки.

29. За равенство се присъжда 1 точка.

30. За загуба – не се отчитат точки.

Определяне на класирането. Точково разпределение.

 Ако дадени отбори във фазата на първенството завършат с еднакъв брой точки, победителя се определя с оглед на това, как е завършила директната среща помежду им!

Ако директната среща помежду им е завършила на равно, се гледа  по-добра голова разлика! Ако и по тези показатели отборите са равни, се организира футболна среща до краен победител , ако се наложи се изпълняват по 5  наказателни удари , при равенство по 1 до определяне на крайния победител.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ФУТБОЛНА СРЕЩА

31. При прекратяване на футболна среща, за краен резултат се приема резултатът, при който е прекратена срещата.

31.1. При прекратяване на мач заради контузия в един от двата отбора при равен резултат се присъжда служебна победа за отбора нямащ вина в дадената ситуация.

31.2. При прекратяване на футболна среща се присъжда служебна победа от 5:0 на отбора нямащ вина за прекратяването на срещата, независимо от резултата, при който е прекратена срещата. Всички събития и статистики, които са се случили до прекратяването на срещата се запазват.

31.3. Минималният брой играчи на терена за даден отбор е 4(четирима). Футболна среща се прекратява и когато разликата между играчите в двата отбора (отбор А и отбор Б) е двама човека. Примери: 6 играча в отбор А – 4 играча в отбор Б, 5 играча в отбор А – 3 играча в отбор Б.

31.4. При прекратяване на дадена среща заради достигане на посочената разлика в броя на играчите или поради оставане на отбор с по-малък от минималния брой играчи, за краен резултат се приема:

– Ако отбор А води на отбор Б и мачът е прекратен по вина на отбор Б, то за краен резултат в срещата се приема резултатът при прекратяване на мача и се добавят 5:0 в полза на отбор А.

– Ако отбор А и отбор Б играят при равен резултат и мачът е прекратен по вина на отбор Б, то се присъжда служебна победа с 5:0 за отбор А.

– Ако отбор А губи от отбор Б и мачът е прекратен по вина на отбор Б, то се присъжда служебна победа с 5:0 на отбор А.

31.5. И двата отбора заплащат пълната такса за прекратената среща, независимо по кое време на двубоя е прекратена тя.

32. При доброволно напускане на срещата отбора се наказва:

32.1 – 1т. От актива за АФЛ Габрово

32.2 Oтстраняване от АФЛ Габрово Купа или други странични турнири организирани от АФЛ Габрово.

32.3. Индивидуалните статистики до момента на напускане остават без промяна.

32.4. За краен резултат се приема правилото от точка 31.4

4 При отказване на отбор от по-нататъчно участие в Шампионата (турнира) организиран от АФЛ Габрово.

4.1 Анулират се предишните резултати. Присъждат се служебни победи на всички отбори играли предварително с отказалият се отбор в размер на 5:0. Индивидуалните статистики се запазват.

4.2 За всеки следващ мач на отказалият се отбор се присъжда служебна загуба от 5:0.

НАКАЗАНИЯ:

1. Отбор, който не се яви за мача си и не плати (разходите по несъстоялата се среща) до началото на следващият кръг, ще бъде изваден от турнира.

2. При неявяване на отбор по време на мач се налага служебна загуба с 5:0 и се отнема една точка (-1) от актива му.

3. Наказанията от настоящият наложени от ДК на АФЛ Габрово важат и за следващият сезон.

4. Груби играчи не се толерират. АФЛ Габрово има право да отстранява и наказва играчи за груба игра или системно нарушаване на правилата. Екипът на АФЛ Габрово има право да отстрани състезатели по своя преценка.

5. Ако отбор опита или пусне в игра нередовен играч на отбора се отнемат 6 точки от актива му (-6т), като за всички срещи, в който е взел участие нередовния играч, се присъждат служебни победи с 5:0 за противниковия отбор.

6. При 2 поредни жълти картона в една среща, играчът получава червен картон, като напуска играта и няма право да бъде заменен от друг играч за 5 Мин. Играчът пропуска следващият мач на отбора си.

6.1 При получаването на директен червен картон играчът пропуска две срещи на отбора си. Изключение правят следните ситуации, при който наказанието е един мач:

– Вратаря играе с ръце извън наказателното поле с цел да предотврати гол в собствената си врата.

– Играч избива топката с ръка на голлинията, било то умишлено или не.

– Преценка на АФЛ Габрово

7. Ако в даден отбор има наказан играч, то той пропуска следващият мач, дори да е отложен от предните кръгове или изтеглен от предстоящите.

8. Ако отбор се е отказал от участие в АФЛ Габрово или е отложил мач, то наказанията на противниковите играчи остават в сила за следващият им мач, дори ако той е отложен или изтеглен. Изключение прави случая, в който отбора неявил се на мача не е предупредил организаторите за това минимум два дни преди мача. В този случай наказанията на противниковите играчи се считат за изтърпени.

8.1 При два или повече несъстояли се мача един след друг не по вина на отбора, който има наказания, то наказанията отпадат. Несъстоял се мач е: отложен или служебен победа.

9. При натрупването на 3 жълти картона играчът пропуска 1 среща на своя отбор. Следващо наказание е при 5, 7, 9 и т.н. за по 2 срещи.

10. Ако даден играч има 2, 4, 6 и т.н. жълти картони и го грози опасност от следващ жълт картон и пропускане на 1 среща поради натрупване на картони и получи в дадена среща два жълти картона (респективно червен) то той си понася наказанието за червеният картон, като броят на жълтите остава непроменен.

11. Даден играч може да получи предупреждение от АФЛ Габрово. При едно предупреждение играчът не бива наказван, а при повторно играчът пропуска 3 срещи на отборът си.

12. Картоните получени в редовния сезон на АФЛ Габрово важат и за Купите на АФЛ Габрово и обратно.

13. АФЛ Габрово си запазва правото при съмнение за уговорени срещи , уговорена реализация на не нормален брой попадения в една среща да санкционира замесените отбори и играчи и да не зачита натрупаната статистика, както и да накаже отборите според правилата по горе.

Преиграване на футболна среща в АФЛ Габрово

1. Среща се преиграва при формално нарушение на правилата на АФЛ Габрово.

2. В срещата имат право да вземат участие всички играчи, които не са били наказани за тази среща.

3. И двата отбора са длъжни да се явят във фиксираният ден и час от организаторите на АФЛ Габрово.

4. Резултата от първият мач се анулира, както и всички статистики.

5. Наказания получени в тази среща важат за следващите мачове на отбора.

6. Срещата се заплаща от всички страни взели участие в нея отбор А ,отбор Б и АФЛ Габрово.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ НАГРАДИ В АФЛ Габрово.

Всички награди в АФЛ Габрово се определят след гласуване или статистика. Всеки представител номинира по един от собствените си играчи за всяка категория(вратар ,защитник ,полузащитник ,нападател ,най-полезен играч). Всеки представител получава анкетна карта с всички номинирани играчи по категории без собствения му отбор.

Наградата за най-добър вратар се определя след гласуване, като спасяванията му през сезона не се взимат под внимание.

Наградата за най-добър защитник се определя след гласуване.

Наградата за най-добър полузащитник се определя след гласуване.

Наградата за най-добър нападател се определя след гласуване.

Наградата за най-полезен играч се определя след гласуване.

Наградата за голмайстор се определя от статистиката през сезона брой мачове и вкарани голове. Ако има двама играчи с еднакъв брой голове се гледат броят мачове, ако и тогава има равенство, наградата се присъжда и на двамата. С повечето или по-малкото мачове печели.

Наградата за феърплей се определя по формула разработена от АФЛ Габрово, като данните за нея се взимат от статистиките през сезона: броя извършени фаулове, жълтите картони и червените картони.